torstai 27. heinäkuuta 2017

Yks yö. Yks. Koulutussuunnitelmaa silti ensin vähän!

Että yks yö! Yks!! Mä en pysty enää keskittymään mihinkään :D Enkä tuottamaan mitään järkevää tekstiä :D. Tämä päivä menee varmaan vähän sumussa.

Kohta kyllä lähden töihin, on muutamien koirien kynsienleikkuut, ja minä tykkään niistä kaikista koirista ja omistajista niin paljon, että se on kyllä kivaa :D. Nekin joutuu ehkä kuuntelemaan Mahti-vuodatusta :D. Sitten olisi pentukurssi ja näyttelykoulutus. Sitten tulee ilta, tiskaan, siivoan, teen vielä yhden lelun, kerään kasvattajalle tuliaiset ja nukun. Paitsi että millä ihmeellä minä tainnutan itseni että saan unta :D?



Lupasin että ennen Mahdin tuloa vielä kirjoitan meidän tulevista lajeista ja koulutusaiheista. Onneksi tein tekstiä jo etukäteen jotta saan jotain ulos! Tarkempia koulutussuunnitelmia en ihan vielä tee, mutta nämä lajit ja käytökset olen miettinyt. Ja juu, arjessa sitten pentu kertoo, näyttää paljon, mitä me tehdään, mistä se pitää, mistä me yhdessä innostutaan ja mihin elämä vie :).

Pistin muuten Onnin Facesivulle arvonnan, joka liittyy tähän Mahdin blogiin. Voi voittaa herkkuja, sekä itselle että koiralle :)! Tässä osoite sivulle, arvonta on kiinnitettynä yläreunaan: https://www.facebook.com/elainkoulutusonni/

Pennun koulutussuunnitelmaa - karkeasti näin alkuun :)

Priorisoin opetettavat asiat niin, että ne mitä eniten tarvitsen ja kaikista useimmin (etenkin arjessa), koulutetaan vahvoiksi ensin, yleistäen tosi nopeasti. Sitten lisäillään muita, tarpeiden mukaan. Liitän moniin käytöksiin vihjesanan vasta valmiiseen hyvännäköiseen suoritukseen, enkä vielä harjoitteluvaiheessa. On poikkeuksia, kuten odota.

Harrastustoiveet
  • toko - minun lempparilaji, tarkkaa tekemistä, riittävästi haastetta, selkeät säännöt, hirmuisesti apua arjenkin tilanteisiin!
  • koiratanssi - yksi parhaista kontaktinvahvistuslajeista! Huippuhauskaa touhua, temppuja, siirtymiä seuraten eri tavoin, vain mielikuvitus rajana. Helppo vaikeuttaa, helppo kisata, ihan superhauska laji!
  • rallytoko - kiva vastapaino tokolle, vahvistaa myöskin kontaktia mahtavasti, kun tapahtuu usein kaikkea jännää :D. leppoisa laji, helppo korkata kisakynnys, monipuolinen, mielenkiintoinen laji, jossa myös riittää haastetta korkeissa luokissa ihan riittämiin.
  • näyttelyt - järkevästi harrastettuna tosi jees, tykkään itse, ja kriteerinä käymiselle on, että saan koirankin viihtymään :)! Häiriö valtava, joten kunnon seisomistreeni ja kehäliikeharjoittelu alle.
On monta muutakin haavetta, kuten haku, nenätreeniksi joko jälkeä tai nose workia, vetoharrastus olisi kiva aloittaa kun Mahti on iso. Mutta hetken vielä mietin näitä muita, missä järjestyksessä aloitetaan mikäkin laji. Olisin tosi innostunut kisaamaan monessakin lajissa, mutta oma kisajännitykseni pilaa paljon. Sen kanssa pitää tehdä vielä töitä, onneksi tässä on nyt aikaa :D.

Koulutettavat käytökset

Ihan arkielämääkin varten tulee koiralle opettaa monia asioita. Nämä seuraavat käytökset ovat tärkeitä jokaiselle koiralle, ja ne toimivat myös pohjakoulutuksena monia harrastuslajeja varten.

Ensimmäisenä kontakti. Sitä harjoitellaan monella tapaa. Pääasiassa kontakti tarkoittaa minulle sitä, että halutessani minulla on koiran 100% huomio. Se, missä koira silloin on, sivulla vai edessä, liikkuu vai istuu, ei ole alkuun tärkeää, ja teenkin kontaktitreeniä päätavoitteena nähdä lähelläni iloinen osallistuva koira. Voin leikkiä, voin palkata namilla, tai kehuilla.

Toinen on luoksetulo, se supertärkeä taito! Tätä kannattaa harjoitella pennun kanssa paljon, mutta kuitenkin taaten onnistumiset. Luoksetulosanan pitäisi aina yhdistyä jo luokse tulevaan koiraan, ja vasta kun se on vahva, käytetään sitä samaan koira luokse jostain kauempaa ilman että se oli alunperin tulossa. Koko koiran elämän läpi kannattaa vahvistaa luoksetuloa, pitää yllä tätä tärkeää taitoa palkkaamalla säännöllisesti.

Huomiosana on myös tärkeä, eli se sana, jolla saan koiran kuuntelemaan. Se ei ole luoksetulo, eikä katsekontaktia vaativa sana, ei istumista eikä muutakaan erityistä. Se on huomiosana, jolle voi perään tulla sitten niitä tarkentavia käskysanoja. Tämä toimii siis huomion herättäjänä, ja tästä tehdään isolla treenimäärällä vahva, ehdollistaen sana suoraan namiin. Mahdille huomiosanaksi ollaan ajateltu sen nimeä :).

Istuminen+pian myös sivu
Sivulla oloa tarvitaan monissa tilanteissa, niin arjessa kuin harrastuksissa. Hyvällä sivulla voi rakentaa hienon seuruun, ja hyvä sivu kantaa esim. tokossa pitkälle, kun se tekee liikkeiden aluista ja lopuista tarkat. Niinpä aloitetaan pian istumiset, sana liitetään vasta kun istuminen on pienestä käsiliikkeestä nopea.

Näiden jälkeen/ohella tulee myös arjessa varmasti harjoiteltua näitä:

Seuraaminen

Seisominen

Maassaolo (ei siis pelkkä maahanmeno :D!)

Irti

Jätä/Anna olla/E-ei (voisi yhtä hyvin olla ei, puuhailun keskeyttäminen)

Odota


Miksi näitä on niin paljon?

Hyvin monet tehtävät aloitan ilman vihjettä, tutustuen pentuun, sen käyttäytymiseen, millä tavoin se tarjoaa eri asioita. Voin miettiä samalla koulutustapoja, voinko esimerkiksi napata sen käytöksestä jotain valmista (esim. istuminen, katsekontakti, seuruu), houkuttelenko käytöksiä esiin vai kuinka haluan kouluttaa mitäkin. Teen paljon leikin ohella!

Tärkein pointti on, että pentu haluaa tehdä ja sillä on kivaa. Väkisin ei tehdä, koska toisinkin voi, eikä se ole edes vaikeaa. Vaan helpompaa, palkitsevampaa, tuloksellisempaa ja nautinnollisempaa.

Nyt alan keskittyä pennun tuloon ja tästä päivästä selviämiseen :D.
Teen illalla vielä (8-vuotiaan poikani opastuksella :D) youtube-kanavan Eläinkoulutus Onnin nimiin, ja sinne lisäilen sieltä voi sitten seurailla meidän videoita. Linkitän niitä tännekin! Lupaan kuvia ja tunnelmia, kun Mahti saapuu.
Nämä rakkaat tyttöset ovat vielä autuaan tietämättömiä siitä, mikä vilinä
tänne kohta saapuu <3.

Eikä tämäkään rakas mummeli taida ihan vielä käsittää.

Tämä arvon rouva, Onerva Kanerva, mummeli jo hänkin, ei onneksi ymmärrä
vielä mitään hänkään, saattaa meinaan alkuun vähän kauhistua.

Ja kaikista vähiten taitaa mitään nyt käsittää tämä, ei sillä ettäkö sitä kauheasti
kiinnostaisikaan vielä. Ihana Teuvo, jolle kaikki on aina niin fine :D.
Toivottavasti pentukin on tosi pian fine :D.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti