maanantai 31. heinäkuuta 2017

Ensimmäiset yhteiset opettavaiset päivät

Haittaako, jos ei ole kolmeen päivään ehtinyt tiskata, ei siivota, ei oikein käydä suihkussa? Jos on joka päivä muistanut keittää aamukahvin vasta puoleltapäivin? Ja nukkunut hiukkasen vähemmän? Pyykkiä on kyllä pesty, mutta unohdettu laittaa kuivumaan.

Mutta kuitenkin on muistanut leikkiä, käyttää pentua ulkona, videoida, ottaa kauheasti kuvia, opettaa pennulle asioita, harjoitella käsittelyä? Ja tehnyt ihan kauhean paljon ajattelutyötä, opetellut pienen pennun käytöstä ja luonnetta ja ihmetellyt vaan sen mielettömän hienoa olemusta? Mutta siis ei hätää, lapset on kyllä saaneet ruokaa :D. Ja itsekin. Ja kaikki muut eläimet, ja niitäkin on kovasti paijailtu, että muistavat olevansa tärkeitä :).



Meillähän kävi hyvin onnellinen perhetapahtuma lauantaina, saatiin Mahdin lisäksi lisää eläinlapsia :)! Mahtava kanaemomme Rauha on hautonut pitkään ja hartaasti ja todella mallikkaasti. Niinpä lauantaina kuoriutui 8 pientä tipua :)! Niitäkin on tässä sydän syrjällään ihmetelty ja videoitu :)! Ja samalla tavalla kuten kaikista eläimistä, ollaan jo suunniteltu, miten niitä totutetaan ihmisiin ja miten opetetaan Rauhalle, että me ollaan hyviä, eikö pöllitä sen lapsia. Jotta saadaan Rauhalta lupa tulla hoitamaan pieniä ihan käsikesyiksi asti :).



Opettavainen lauantai

Nämä ekat päivät on menneet Mahti-pennun kanssa todellakin aktiivisesti. Tämä pentu on hyvin hyvin menevä tapaus, leikkii ja jahtaa, koko ajan se jotain puuhaa :D. Ihan tämmöistä ei ole minulla vielä koskaan ollut, ei ollut edesmennyt airisurokseni Ottokaan ihan tällainen :D. Mutta tiesin odottaa! Ja olen tästä reippaudesta hirmu iloinen! Nyt vaan kaikki työkalut käyttöön pennun kanssa, tästä tulee hyvä juttu :)!



Lampailta jääneet horsmien varret ovat osoittautuneet pelastuksiksi
tässä pihamaalla :D


Meidän ensimmäinen yhteinen päivä eli lauantai, oli varsinaista opettelua siihen, miten toimitaan, ettei terrierinpoikanen roiku kokoaikaa lahkeessa :D. Ja tietysti sitä ihmettelyä, miten ihana pentu se on!! Samalla tutustuttiin kaikkiin pihan eläimiin ja paikkoihin. Opeteltiin yhteistä leikkiä, pikkuisen namipalkkausta, ja illalla tein ajatuksissani pientä yhteenvetoa ja uudenlaista suunnitelmaa seuraavalle päivälle. Mietin tarkemmin, mitä sanoja me oikeasti aletaan käyttää, kuka opettaa mitäkin. Miten ohjeistetaan vieraat? Nyt kun pentu on nähty ja hyvin reippaaksi todettu, missä voitaisiin käydä ekan viikon aikana tutustumassa maailmaan?

Sunnuntai, Mahdin toinen päivä meillä

Eilinen olikin sitten ihan erilainen! Sain ohjeistettua poikia, miten toimia missäkin tilanteessa, ja tein jo päivänä aikana todella montaa erilaista harjoitusta, toki rasittamatta pentua, ihan vaan siinä päivän puuhailun ohella.

Eilenhän oli tosi kaunis päivä, ja oltiin paljon ulkona. Mahti oli mukana mm. lammasaitauksessa, sekä aidanrakennuksessa että ruokintakeikalla. Käytiin viemässä roskat (meillä viedään tuonne kauemmaksi kerralla, autolla...), vietettiin siellä kylätalon pihassa hetki ihmettelemässä uutta paikkaa.


Roskisreissulla 7-viikkoisena

Pihassa puuhattiin monenlaista. Pöytätreeniä nameilla (oma kuivaruoka uppoaa vielä tosi hyvin), 8v. Eino-poikani otti upeat pöytäkuvat! Samalla kun Mahti söi pöydältä nameja, käsittelin sen itse läpi, hampaat, kroppa, jalat, tutkin tunnenko toivottavasti kohta laskeutuvat ballsit (jee tunsin) ja kehuin ja silitin. Leikittiin paljon, aloitettiin huomiosanan eli nimen ehdollistaminen, tehtiin luoksetuloa, houkutteluohjaamisharjoituksia. Teki kauheasti mieli aloittaa seuruu, mutta päätin että maltan vielä, ja aloitan sen suoraan videolla :)!

Ainiin ja aamu oli ihana :). Mahti oli tosi pitkään sylissäni, pureskeli rauhakseen köysileluaan, ja minä silitin rauhassa pitkiä painavia silityksiä. Myös tassuja. Leikkasin samalla varmaan viisi-kuusi kynttä, koska sen mielentila oli ihan täydellinen. Sängyn vieressä on aina varattuna hyviä tilanteita varten varuiksi kynsisakset ja nyppimisraspi sekä harja. Vaikkei raspiakaan vielä aikoihin käytetä oikeasti.

Ja ensimmäinen vieras ihminen kävi meillä, naapurista ystäväni Jenni! Se meni tosi hienosti! Panostetaan siihen, että pentu ei hypi, eikä pure, eli nami avoimella kädellä ihan alas jotta pentu saa sen pomppimatta. Kutsusanana käytetään nyt sanaa "pentu" tai "poika", sana "Mahti" on eri tarkoitukseen eli huomiosanaksi, ja se opetetaan erikseen, ollaan siis jo aloitettu! Siitä tulee aina palkka, ehdollistetaan kunnolla se nyt alkuun.

Maanantai

Tänään maanantaina ollaan oltu koko päivä tähän asti ulkona. Ihailtu tipuja, leikitty, harjoiteltu sitä lahkeessa roikkumattomuutta, jatkettu siis ihan sitä perusopettelua.

Tehtiin äsken vähän pidempi pöytätreeni, Mahti mussutti herkkua pöydällä ja minä tein ekan version trimmaustreenistä siinä samantien. Nyppimiseen tähtäävää liikettä ja käsittelyä, ei tietenkään nyppimistä itsessään vielä. Mainio harjoitus, olen tyytyväinen!


Ensimmäinen trimmitreeni, rauhallista herkun
pureskelua, minä samalla silittelen nyppimisotteella,
ilman nyppimistä. Kävin läpi selkää, niskaa ja jalkoja.
Tänään on muuten luvassa rauhallinen päivä, kotona treenailua ja tutustumista edelleen. Käydään ehkä naapurissa katsomassa eläinpaljoutta. Sitä ennen haluan vielä testailla, että jos minulla on asiaa, saanko sen millään sanalla tai äänellä kääntymään. Nyt menee jo suht hyvin, alkuun kun ei ollut vielä mitään yhteistä kieltä :D. Kutsuvasti sanottu "hei" tai "täälläpäin" toimii jo jotenkin, niitä vahvistan nami kourassa ennenkuin vielä mennään muualla käymään!

Huomenna on sitten luvassa Jämsän reissu, käydään töissä, saa tutustua työpaikkaani eli Eläinkoulutus Onnin tiloihin, jossa trimmaan ja koulutan kursseja, ja pidetään luentoja. Mahti tulee varmasti viettämään siellä paljon aikaa, sekä yksin että porukassa, niin vieraiden kuin tuttujen keskellä. Se on tärkeä paikka, mennään käymään siksi siellä nyt heti, jotta siitä voi tulla sille kuin toinen koti :).

Blogiaiheita mielessä

Samalla kun opetellaan yhteiseloa, ajatuksissa raksuttaa kokoajan jo kauaskantoisemmatkin ajatukset. Tässä tulevia blogiaiheita! Tässä pentuarjessa, lomaillessa ja lasten kanssa menee aika niin onnellisen aktiivisesti, että kirjoittelen näitä sitä mukaa kun aina on hetki pysähtyä.
  • Merkitykset. Kaikella, mitä pentu näkee ja kokee, tulee olemaan sille joku merkitys. Näiden merkitysten luomiseen, niihin vaikuttamiseen tai muuttamiseen, panostan kovasti.
  • Palkkaaminen, leikki vai nami?
  • Näyttelykäytösten aloittaminen
  • Käsittelyn ja trimmauksen aloitus
  • Pentu ja muut eläimet
  • Ihmisten tervehtiminen
  • Sosiaalistamiskalenteri ekoilta viikoilta (toteutunut versio :)!)
Ollaan videoitu jo paljon, ensimmäisiä käsittelyitä ja leikkiä, palkkaamista. Täytyy sieltä valkata parhaat palat ja laittaa sepostuksien kera Eläinkoulutus Onnin kanavalle :). Tässähän täytyy vielä opetella editoimaankin, kääk :D.

Youtube-kanavan osoite on https://www.youtube.com/channel/UCYtrcKBTKj5jQRawtkzGhtw

Eka video sieltä jo löytyy, videoitiin se, kun ensimmäistä kertaa Mahdin elämään ilmestyi panta :). Koska sillä on mahtava naminodotuskeskittymistaito, ja se odottaa istuen, (tämä oli jo olemassa kun tuli meille) oli pantaharjoitus ihan tosi hieno.

Täytyy vielä sanoa, että sen ihanuuden keskellä tuo eka päivä oli tavallaan aika erikoinen. Oltiin aivan ihastuneita, mutta myös jännitti. Perheessä oli uusi tyyppi, ihan meille vieras, me sille vieraita. Ei mitään yhteisiä työkaluja tai yhteistä kieltä vielä, kaikki yhtä suurta kysymysmerkkiä.



Ja silti samalla sydämessä se mahtava tunne, kun kaikki tiet avoinna, kaikki mahdollisuudet edessä.
Toivottavasti edessämme myös pitkä yhteinen tie, täynnä hienoja kokemuksia. Jo sunnuntaina tuntui, että me tunnetaan ja ymmärretään toisiamme paremmin, ja tänään minusta tuntuu, kuin olisin tuntenut tuon pienen Mahti-pennun aina. Ehkä vaikuttaa sekin, miten hienosti se on ihan heti sulautunut porukkaan, ja on nyt kuin kotonaan. Kyllä meidän sydämet on nyt viety <3.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti